Her insanın bir şeyi ezberleme yöntemi farklı olabilir. Bu yazıda bazı ezberleme yöntemlerinden ve daha akılda kalıcı bir ezber için neler yapabileceğiniz hakkında biraz bahsedeceğim.

İnsanların öğrenme stilleri birbirinden farklıdır. Siz kendinize en yakın bulduğunuz öğrenme stilini kullanarak çalışmalısınız. Öğrenme stilleri;

1- Görsel 

2- İşitsel

3- Sözel(yazma, okuma)

4- Bedensel

Ezber yapmak bazen kısa bazen uzun süreli kalıcılık sağlar. Bir konunun mantığını kavradığımız zaman onu kolay kolay unutmayız. Bu yüzden bir konuyu genelde mantığıyla kavramak en iyisi. Ama bazen konuyu ezber yapmak dışında başka seçeneğimiz kalmıyor. Şimdi size hem uzun hem de kısa süreli ezber yapmak için kullanılan bazı yöntemlerden bahsedeyim.

Müzikle ezber 🎶

   Bir konuyu şarkı haline getirebilirsiniz. Bir şarkının bestesinin üzerine kendi sözlerinizi yazabilirsiniz. Tonguç akademinin bunun hakkında çok fazla videosu var onlara göz atabilirsiniz. İngilizce için de aynı şekilde. Mesela bu rap gibi https://youtu.be/gZzKe1BC2XU . Bu rap şarkısını ezberlemek zor olabilir ama en azından kulak aşinalığı verebilir.

Şifreleme yöntemi 🔒

   Bu yöntem benim en çok kullandığım yöntem özellikle coğrafyada bir şey ezberlerken bu yöntemi kullanıyordum. Mesela Türkiye’deki volkanik dağlar şifresi HA-K-K-E-M (HAsan dağı – Karacadağ – Karadağ – Erciyes – Melendiz) kısa süreli bir ezber yöntemi olabilir. Okul sınavlarına hazırlanırken baya yardımcı oluyordu.

Derslerdeki formülleri ezberlemek için de kullanabilirsiniz. Kimya için ideal gaz yasası mesela P.V=n.R.T (paran varsa ne rahat)

Hikayeleme 📚

   Bu yöntemi genelde tarih dersine çalışırken kullanıyordum özellikle Mehmet Celal Özyıldız öğrencilerindenseniz  bu yöntemle beraber çok güzel notlar alabilirsiniz. Mehmet hoca ders anlatırken arada konuyla alakalı bir hikaye anlatıyor ve böylece konu aklınızda daha kalıcı oluyor. Tarih dersini eğlenceli hale getiriyor.

Kartlarla ezber 📄

   Bu yöntemi genelde dil öğrenmeye çalışırken kullananlar çok oluyor. Kartın bi tarafına türkçe diğer tarafı öğrenilen dil rastgele kart çekilir ve arkada yazan şeyin ne olduğu bilinmeye çalışılır. Sadece ingilizce için değil tabi tüm dersler için bu tarz kartlar hazırlanabilir.

Bu tarz kartların internette genelde pdf leride oluyor araştırıp örnek alabilirsiniz.

Konuyu birine anlatmak

   Şu zamanda genelde evdeyiz ama evde bir youtuber gibi davranıp A4 e konu anlatabiliriz veya evde birine konuyu anlatabiliriz. Böylece takılıp anlatamadığımız yerlerde eksiklerimizide görmüş oluruz.

Konuyu yüksek sesle okumak 🗣

   Bir şeyi ezberlerken konuyu sesli bir şekilde okumak bazen akılda kalıcılığı sağlıyor. Bu yöntemi ben genelde karşımda bir insan varmış ve bu konuyu onunla tartışırmışım gibi okuyorum el hareketleri yüz mimikleri kullanıyorum.  🤨  🤔

Görsellerle anımsama 🎨

Bazen bir görsel bize bir şeyler anımsatılır.

Dans ederek 💃 🕺

Bu nasıl olacak diyebilirsiniz ama geometri çalışıyorsanız bu iş kolay. Youtube Nurtaç Hoca kanalını izlerseniz eğlenceli bir geometri dersi işleyebilirsiniz.

Zihin Haritaları yapmak 🗺

Bu haritalar hem uzun bir konunun özeti hemde ezberlemeye yardımcı olabilir.

Ezber yapmanıza yardımcı olacak bazı tavsiyeler ✅

Konuyu sabah ve akşam tekrar edin okuyun.

Zamanınızı yönetmeyi öğrenin. 

Düzenli çalışın, notlar alın. Renkli kalemlerle not almak yardımcı olabilir. 

Ezber yaparken ortam sessiz sakin olmalı ve aklınızda başka bir şey olmamalı.

Sağlıklı beslenmelisiniz, hafıza güçlendirici besinler tüketmelisiniz. (havuç, ceviz, nar vb.)

Uyku düzeniniz olmalı.

Boş zamanlarınızda televizyon, sosyal medya gibi yerlerde uğraşmak yerine bulmaca, satranç gibi zeka oyunları oynayın.

Hipertimezi 🧠

Son derece üstün otobiyografik bellek, kişinin geçmişe yönelik olayları en ince ayrıntılarına kadar hatırlayabildiği bir durumdur. Bu kişiler kendi kişisel geçmişi hakkında anormal biçimde düşünmeye çok zaman harcarlar. Geçmişinde yaşadıkları belli olayları hatırlamak için mükemmel bir hafızaya sahiptirler. Kişiye bir tarih verildiğinde o günün ayrıntılarını hatırlayabilirler, televizyonda hangi müziğin çaldığı, hangi güne denk geldiği, havanın derecesi, o günün olayları  vb.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Twitter
YouTube
Instagram